Kopzorgen (140) - Erfrechtbelasting

10 March 2019, 08:10 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

VRAAG:

Ik blijf met de vraag worstelen of de langstlevende óók voor de kinderen erfrechtbelasting moet betalen of niet. We hebben thans genoeg geld om eventuele belastingen aan de fiscus te voldoen.

ANTWOORD:

In principe niet! Want uw kinderen kunnen pas vaak over de erfenis beschikken (op papier in de vordering) als beide ouders zijn overleden. Als u of uw partner al van tevoren betaalt aan de fiscus, dan moet u dat wel goed laten vastleggen (bijvoorbeeld in een acte) of diverse andere mogelijkheden voor testamenten afsluiten. Neem daarover ook contact op met een notaris.

En het renteaspect speelt ook een rol! Het lijkt ons dat de ervende kinderen pas afrekenen met de fiscus (er zijn ook vrijstellingen) als de langstlevende ouder is overleden. Want een ander aspect is dat de langstlevende partner ook alles kan opmaken! De fiscus weet ook niet hoeveel er dan via erfrecht is verkregen door de kinderen.